Selecteer een pagina

Als zzp’er in de zorg vervul je een cruciale rol in ons gezondheidssysteem. Het werk dat je doet is van onschatbare waarde, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het regelen van een vangnet bij arbeidsongeschiktheid is daarom geen overbodige luxe. Hieronder verkennen we verschillende opties om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De traditionele AOV-verzekering biedt een uitkering wanneer je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. De hoogte van de premie hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, beroep, en de gewenste dekking. Een AOV kan op maat worden samengesteld om zo goed mogelijk aan te sluiten bij je persoonlijke en financiële situatie. Je kan hiervoor een adviseur inschakelen, maar er zijn tegenwoordig ook online aanbieders waar je dit zelf kunt regelen in een paar klikken. Op deze website van Yezzer kun je verschillende verzekaars met elkaar vergelijken.

2. Broodfonds

Een Broodfonds is een solidariteitsnetwerk van zelfstandig ondernemers die elkaar financieel steunen bij ziekte. Deelnemers leggen maandelijks een bedrag in, en in geval van ziekte ontvangt het betreffende lid schenkingen uit deze inleg. Deze vorm van onderlinge steun is persoonlijker en vaak goedkoper dan een traditionele AOV, maar biedt een uitkering voor een beperkte duur, meestal tot twee jaar.

3. Vrijwillige verzekering bij UWV

Binnen 13 weken na het beëindigen van je dienstverband heb je de mogelijkheid je vrijwillig te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid bij het UWV. Deze optie kan vooral interessant zijn als je vanuit een loondienstverband start als zzp’er. Hoewel de premie relatief hoog kan zijn, biedt deze verzekering een betrouwbare dekking.

4. Collectieve inkoop AOV

Door samen met andere zzp’ers een AOV af te sluiten, kunnen de kosten voor een verzekering worden verlaagd. Dit collectief biedt de mogelijkheid om tegen gunstigere voorwaarden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, dankzij de gedeelde risico’s en kosten.

5. Alternatieve fondsen en schenkkringen

Naast het Broodfonds bestaan er andere initiatieven zoals schenkkringen en alternatieve fondsen, waarbij leden elkaar ondersteunen in tijden van nood. Deze gemeenschappen bieden een alternatief voor traditionele verzekeringen met een focus op solidariteit en persoonlijke betrokkenheid.

6. Crowdsurance (en AOV) met SharePeople

SharePeople is een relatief nieuwe speler op het veld van arbeidsongeschiktheidsregelingen, gebaseerd op het principe van ‘crowdsurance’. In plaats van premie te betalen aan een verzekeraar, betaal je rechtstreeks aan diegene die ziek is. Zonder tussenkomst van een verzekeraar. Deze benadering bevordert niet alleen solidariteit onder zelfstandigen, maar kan ook aanzienlijk voordeliger zijn dan traditionele verzekeringen. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om dit te combineren met de collectieve AOV die SharePeople aanbiedt aan al hun deelnemers. En kun je ook tot AOW leeftijd tegen een voordelig bedrag een vangnet bij arbeidsongeschiktheid regelen.

7. Spaargeld of beleggingen

Tot slot is er de optie om zelf een financiële buffer op te bouwen door middel van spaargeld of beleggingen. Dit vraagt om een gedisciplineerde aanpak en de bereidheid om op lange termijn te denken. Het brengt de nodige risico’s met zich mee bij echt langdurige ziekte, maar biedt ook de meeste vrijheid.

Conclusie

Als zzp’er in de zorg is het van belang om goed voorbereid te zijn op de financiële gevolgen van eventuele arbeidsongeschiktheid. En met de verplichte AOV op komst is het verstandig om hier niet te lang mee te wachten. Wat je ook kiest; elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij je persoonlijke situatie en behoeften, zodat je met een gerust hart je werk kunt blijven doen.

contact

Heb je nog vragen of wil je gewoon eens een ervaren zzp’er in de zorg spreken? Neem dan vrijblijvend contact op met Maxine. Ze vertelt je graag meer.